top of page

BLOG • AKTUALITÁSOK

  • Writer's pictureAnnamaria Németh

The Mother - Fénysugarak 62.

A jóga* útja


Az integrált jóga*


A sadhanák célja általában az egyesülés a legfelsőbb tudatossággal (Sat-chit-ananda). Azok akik eljutnak ide, megelégednek a felszabadulásukal, meghagyják a világot a maga kilátástalanságával. Ezzel szemben Sri Aurobindo sadhanaja ott kezdődik, ahol a többiek véget érnek. Miután létrejön a legfelsőbb egység, az embernek tovább kell adnia ezt a felismerést a külvilágnak, meg kell változtatnia a lét körülményeit a földön, amíg a teljes átalakulás valóra válik. E célnak megfelelően az integrált jóga sadhakjai nem vonulnak vissza a világtól a szemlélődés és meditáció világába. Idejük legalább egyharmadát valamilyen hasznos munkára kell fordítaniuk. Az ashramban minden tevékenység képviselve van, mindenki a saját természetéhez legközelebb álló munkát választhatja, de a szolgálat és az önzetlenség szellemében kell megtennie, mindig szem előtt tartva az integrált transzformáció célját.

E cél elérése érdekében az ashramot úgy szervezik, hogy minden bentlakó ésszerű igényeinek megfeleljen, és ne kelljen aggódniuk az egzisztenciális kérdéseken.

Nagyon kevés szabály van, hogy mindenki élvezhesse a fejlődéséhez szükséges szabadságot, de néhány dolog szigorúan tilos, ezek: (1) politizálás, (2) dohányzás, (3) alkoholtartalmú ital és (4) a szexuális élvezet.


1953. szeptember 24.

*Jóga - az Istenivel** való eggyé válás és a tudatos törekvés erre. A jóga általános elnevezés minden olyan tudomány/rendszer számára, amellyel a szokásos gondolati tudatosság kereteit meghaladva nagyobb lelki/spirituális tudatosságra törekszik.

** Isteni, Isten, Istenség, Eredő

Fogalomtár: https://www.annamania-design.com/blog/the-mother-f%C3%A9nysugarak-kifejez%C3%A9sek-magyar%C3%A1zata

Photo by Derek Owens on Unsplash

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page