top of page

BLOG • AKTUALITÁSOK

  • Writer's pictureAnnamaria Németh

(nem) Csak móka és kacagás

Még reggeli közben kinéztem egy kiállítást estére :) és addigis nagy munkában leszek.


Ma következik az, hogy leltárazok a kellékek közt. Fazononként kb. 20 különböző kellék kell egy táskához, erről táblázatot vezetek, melyik kellékből hány darab/táska. Most megnézem mi az amiből van, mit kell pótolni, hány darabra lesz szükség.

Nem tudom, te hogy vagy ezzel, én elég sokat "totojázom" minden lépés előtt. Például, ha kis mennyiséget készítek, akkor a költségeim magasabbak, ha viszont mennyiséget készítenék, akkor az mindenre kihatna... de főleg átvenné a kreativitás helyét a logisztika.

Ahogy ebbe belegondolok, elmegy a kedvem. Szóval szeretnék "tervező" maradni.


A legjobban az új termék fejlesztése érdekel, ami 1 héttől akár több hónapig tarthat, a tárgy bonyolultságától függően. Mit is csinálok ilyenkor?

A tárgyakhoz általában elég sok vázlatom van, ilyen rajzocskákat folyamatosan készítek egész évben, ha látok valami érdekes formát, technológiát, anyagot... szóval előveszem a rajzocskáimat és "összegzem őket" próbálom megrajzolni úgy a tárgyat, hogy már a technológiailag releváns részeket is kitalálom, lerajzolom - például hol hogyan követik egymást a rétegek, milyen megoldással rögzítem... tulajdonképpen képzeletben szétszedem darabjaira a tárgyat és össze is állítom, ha működik fejben, lerajzolom a részt.

Második lépésben papírból csinálok egy hozzávetőleges szabásmintát - celluxszal össze is ragasztgatom, ha kiadja a formát akkor ez alapján elkészítek vászonból vagy műbőrből egy próbát - cipzárak, záródások stb. nélkül.

Ilyenkor még sok módosítás van - az is előfordul, hogy térben más a karaktere, mint ahogy elképzeltem, szóval most van az ideje a részletek kidolgozásának. A módosítások alapján a szabásmintát is javítom és ekkor elkészítem az első komolyabb darabot, de még mindig csak selejtes alapanyagokból és olyan kellékekkel amit épp akad. Ezt a darabot tesztelni is szoktam és ha működik, akkor továbblépek.

Elkezdem kiválasztani a kellékeket hozzá - fém kellékeket, cipzárt, hevedert - bejárom a várost, nem tudom mit csinálnék a jó öreg autókám nélkül, mert a legtöbb kellékes a külvárosokban van. Ugyanígy a bőr kereskedések is. Ha összeállt minden, akkor már tényleg a beszerzés van hátra - reménykedve, hogy az kiszemelt kellék nem fogyott el közben :)


A mostani táskákon kívül épp fejlesztek 3 új terméket is, de ez még titok :)


#bőrtáska #iparművész #design #tervező8 views0 comments

Recent Posts

See All

Nem először hagyom abba a bőr táskák készítését, ezért nem mondom, hogy örökre. Most mindenester nem fogok új kollekcióba. Ennek több oka van. Az egyik, hogy magán a tervezésen kívül csak a weboldal t

bottom of page