top of page

BLOG • AKTUALITÁSOK

  • Writer's pictureAnnamaria Németh

Miért The Mothert fordítom (és az én lelki utam eleje)

Updated: Jun 4, 2018

Mindig nyitott voltam a spiritualitásra, de hiányzott belőlem a hit, amit "kemény munkával" engedtem magamba közel 10 év alatt. Az útnak számos fájdalmas és fényes szakasza volt. Az egyik ilyen "fényes" vagy kelemes állomás amikor 2005 körül Indiában jártam, a Lonely Planet és a kíváncsiság elvezetett Pondicherrybe, hogy megnézzem a híres Auroville spirituális központot.

Auroville-nél engem jobban megfogott az eredeti ashram Pondicherryben, amit 1910 körül létesített Sri Aurobindo. 1926-ban azonban átadta az ashram vezetését "munkatársának" akit világi nevén Mirra Alfassanak hívtak, guruként és spirituális tanítóként pedig The Mother néven ismert. Látogatásomkor megvásároltam pár kiadványt amelyek több mint 10 évig a könyveim közt bújtak meg, s most előkerültek.


Az én utamat részben fájdalmas élmények motiválták, ezek kapcsán jutottam el egy nap - kutyasétáltatás közben - a következő felismerésre. Nagyon szerettem volna boldog lenni és úgy gondoltam, hogy akkor lennék boldog, ha szeretnének. Azonban eszembe jutott, hogy az nem mindegy nekem, hogy ki szeret. Szóval akkor lennék boldog, ha általam kiválasztott személy szeretetében részesülnék, persze életem során már több ilyen személy volt. Továbbgondoltam: a boldogság az lenne, amit én érzek, amikor az szeret akit én kiválasztok. Ekkor rádöbbentem, a boldogság az lenne - azt szeretném érezni - hogy én szeretek, és ennek mindig korlátot szabok azzal, hogy (konkrét) emberekhez kötöm*. Megfogalmazódott bennem, hogy "meg szeretném nyitni a szívemet". Ettől kezdve kezdődött érdemben a munka és mindenféle módszerrel próbálkoztam :), a spirituális gyakorlatok mellett nélkülözhetetlen megismerést adott az idő amit pszichoterápiában, önismeretben töltöttem, töltök.


Most, hogy kezembe kerültek a Mother írásait, gondolatait tartalmazó művek, nagy öröm gondolatait olvasni, megerősítenek a hitemben.


* az, hogy a szeretet érzését nem kötöm konkrét személyekhez nem jelenti azt, hogy ne tudnék szerelmes lenni, vagy nem élvezném bizonyos emberek társoságát jobban mint másokét vagy, hogy életem minden pillanata boldogsában úszik.


30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page